Firma cateringowa rożni się od restauracji głownie tym, że jedzenie jest serwowane poza siedziba firmy, na terenie wskazanym przez klienta.
Może to być idealne uzupełnienie oferty restauracyjnej, ale można również traktować tego rodzaju działalność jako zupełnie osobny pomysł na własną firmę.
Na pewno jest to o wiele tańsze rozwiązanie.
Gotowanie bez kuchni
Aby zorganizować dobry catering, trzeba się nieco postarać. Większość firm pracujących w tej branży ma już zazwyczaj doświadczenie w tego typu usługach.

Bardzo często zespół pracujący przy przygotowaniu takich posiłków nie jest przypadkowy i ma za sobą wspólną pracę w gastronomii np. w restauracji.
Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba mieć restaurację. Ba! Nie trzeba nawet gotować całego serwowanego podczas obsługiwanych imprez jedzenia.
Można sobie doskonale poradzić, wybierając spośród pobliskich lokali gastronomicznych takie, które przygotują dla nas odpowiednie dania. Trzeba jednak pamiętać o tym że najważniejsza jest jakość.
Dlatego w przypadku najbardziej charakterystycznych potraw warto przygotować własne przepisy, które sprawią że ewentualna zmiana dostawcy nie wpłynie zbytnio na smak dania.
To, co najważniejsze
W przypadku firmy dostarczającej klientom kulinaria, to smak dań jest najważniejszy. Jednak bardzo możliwe, że to wcale nie nasze dania robią największe wrażenie na klientach, a obsługa. Wizytówką firmy jest dobrze pracujący zespół.
Zdarza się, że firma cateringowa dostarcza tylko jedzenie, które zostaje ustawione na stołach, a po umówionym czasie zostają odebrane naczynia. Często jednak zamówienie zakłada, że potrawy mają być serwowane przez kelnerów.
Niekiedy nawet wymagane jest gotowanie niektórych potraw podczas przyjęcia. Zdarza się to coraz częściej, ponieważ klienci są coraz bardziej wymagający. Godziny spędzone na oglądaniu kulinarnych show w telewizji dają jednak jakieś rezultaty, ponieważ dzięki temu firmy cateringowe mogą realizować nowe wyzwania.
Żeby zorganizować dobrą firmę cateringową musimy mieć odpowiednich dostawców potraw, wykwalifikowanych kelnerów, transport i całą oprawę reklamową. To wciąż mniej, niż duża restauracja, jednak trzeba pamiętać o tym, że i tak będziemy potrzebowali trochę pieniędzy na rozkręcenie tego interesu.