Otwarcie własnej restauracji marzy się każdemu, kto chcąc zjeść dobre dani musi na nie wydać fortunę. Skoro porządne jedzenie może kosztować tak drogo, to ile musi zarabiać restaurator?

Zapewne całkiem sporo, ale warto też pamiętać o tym, że w otwarcie restauracji trzeba jednak trochę zainwestować. Z niniejszego artykułu dowiesz się jak otworzyć restaurację oraz ile pieniędzy trzeba w nią zainwestować.

Dobre miejsce

otwieranie restaracji

Fot: Frédéric Massard, photoxpress.com

Bez względu na to jakiego typu potrawy chcemy serwować, najważniejsze jest lokalizacja, w której chcemy otworzyć naszą restaurację. Znane są co prawda przykłady położonych na odludziu restauracji, które odniosły ogromny sukces, w polskich warunkach jest to jednak bardzo trudne.

Stawiając na centra dużych miast, musimy liczyć się z konkurencją i z faktem, że klienci w takich miejscach zazwyczaj potrzebują szybkiego jedzenia – takiego, którego sami zazwyczaj ni podalibyśmy swoim dzieciom. Pośpiech w gastronomii ma wszak swoją cenę. W najlepszym przypadku jest nią przygotowanie dania przyrządzonego wcześniej i zamrożonego.

Idealnym miejscem dla porządnej restauracji jest lokal oddalony nieco od centrum, ale położony w bezpiecznej dzielnicy.

Pomysł na wyjątkowość

Jeżeli chcemy by klienci odwiedzili nowe miejsce, musimy ich czymś przyciągnąć. Nikt nie zwróci uwagi na kolejną pizzerię czy lokal z kebabem i hamburgerami. Klientów może zachęcić nietypowa kuchnia, np. bałkańska, gruzińska czy hiszpańska – trzeba jednak zatrudnić kogoś, kto będzie w stanie przygotować odpowiednie receptury i kontrolować jakość potraw.

Wciąż jeszcze istnieje powinien niedosyt, jeśli chodzi o niektóre popularne kuchnie. Ludzie lubią dania azjatyckie i afrykańskie, ale rzadko można znaleźć dobre restauracje z tego rodzaju potrawami – to również szansa na dobry start.

Inna możliwość, to połączenie rozmaitych wpływów i podanie ich w nowoczesnej formie kuchni fusion. Wówczas mamy szansę na modne miejsce, ze smacznym jedzeniem.

Dokumenty

Oprócz standardowych dokumentów, które musimy zgromadzić by otworzyć działalność gospodarczą, w przypadku restauracji musimy uzyskać również pozwolenie na sprzedaż i obrót żywnością. Trzeba też uzyskać dokument zatwierdzający zakład przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Warto też pamiętać o tym, że pracownicy muszą mieć aktualne książeczki sanitarno-epidemiologiczne.